Terje Rypdal – Live At Rockefeller

Dato: 10. april 2013

Sted: Rockefeller

Terje Rypdal blir bare mer vital for hver gang jeg hører ham på konsert. Denne forestillingen var minst like bra som fjorårets på Nasjonal jazzscene.

Siden forrige konsert på Nasjonal jazzscene i fjor, har Terje Rypdal blitt innlemmet i Rockheim Hall of Fame. Under konserten på Nasjonal jazzscene spilte Rypdal med Ståle Storløkken (keyboard), Paolo Vinaccia (trommer, perkusjon) og BigBang-bassist Nikolai Hængsle Eilertsen. På Rockefeller stod Storløkken og Vinaccia igjen med Rypdal. Hans nye trio spiller spenstig og dynamisk, abstrakt jazzrock.

Konserten åpnet med en 30-minutters suite som hverken Knut Eirik eller jeg hadde hørt før (har Rypdal skrevet enda mer ny musikk som ikke finnes på plate?). Innledningsvis var musikken svevende og abstrakt, ført an av Storløkkens keyboardspill. Vinaccia la inn perkusjonsrytmer i MIDI og spilte live over dem. Rypdal kom inn og fylte ut landskapet. Som man gjenoppdager et maleri for hver gang man ser det.

Slik bygget konserten seg ut helt til Rypdal så opp mot sine to musikere og talte opp («en, to, tre, fir»). Den drømmende stemningen ble brutt opp med rock og feedback, lydkaskader og harde rytmer. Vi hørte klare Miles Davis-referanser fra cirka 1970.

Trioen var samspilt og presis. Lydbildet var dynamisk, drømmende, tøft og drivende. Rypdal smilte mye og ga uttrykk for å være i storform. Mitt inntrykk er at han siden den praktfulle «Per Ulv goes electric» på Rockefeller i 2011 bare blir mer og mer inspirert. OK, på Høvikodden satt det ikke helt, men utviklingen de to seneste årene peker bare én vei: opp og frem. Når kommer all den nye musikken på plate?

Rypdal, Storløkken og Vinaccia fungerte glimrende sammen. Samtidig fikk de lengre solopartier som ledet musikken an videre i nytt, tett samspill.

Av kjent og utgitt musikk ble utdrag fra konsertalbumet Crime Scene spilt, og avslutningsvis ble det gjenhør med The Chaser og The Return of Per Ulv. Fingrene til Ulven flytter seg ikke like raskt lenger, men det er det eneste jeg kan kritisere Rypdal for.

Publikum jublet og klappet betydelig mer enn høflig. Glimrende konsert.

Terje Rypdal – Per Ulv Goes Electric 2011, Rockefeller, Oslo

Terje Rypdal – Henie-Onstad Kunstsenter 2011

Terje Rypdal – Terje Rypdal Legacy 2012, Nasjonal Jazzscene, Oslo

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *