KONSERTANMELDELSE: Utfordrende Peter Gabriel i Berlin

Peter Gabriel i/o the Tour Waldbühne Berlin
OVERBEVISTE: Peter Gabriel drar ikke på en slapp greatest hits-turné, han venter 21 år på å irritere blodfansen med ny kvalitetsmusikk som her på Waldbühne i Berlin. FOTO: Martin Aasen Wright

Peter Gabriel overbeviste på alle mulige måter. De nye låtene fra hans første album på over 20 år lover godt, men jeg skulle helst ha hørt ham i en liten konsertsal.

Han kan gjøre hva han vil. Han har ledet et av de viktigste band i rockhistorien, han har en bunnsolid solokarriere og revolusjonerte musikkvideo som sjanger. Han er en hifi-feinschmecker milevis unna alle andre.

Peter Gabriel er en perfeksjonist i studio som også mestrer å bringe styrken i studio til scenen. Konserten på Waldbühne i Berlin var i all hovedsak viet det kommende albumet som trolig kan ha tittelen «i/o» med tanke på turnénavnet. Sist Gabriel kom med et nytt studioalbum med ny musikk var med «Up» i 2002, en plate som verdsettes svært høyt av undertegnede.

Peter i sommervarmen

Fredagskveldens konsert starter med en Peter som snakker klønete og dårlig tysk om hvor hyggelig det er å være tilbake i Berlin. Jeg har hørt ham begge to siste gangene i denne fantastiske byen. Første låt denne kvelden er klassikeren «Here Comes The Flood», med tysk tekst. En fin versjon som ikke nødvendigvis gjorde størst inntrykk. Derimot var en lett bluegrass-versjon av «Growing Up» fra nevnte «Up» konsertens første høydepunkt! Selv om jeg satt langt oppe i arenaen kunne jeg lett få inntrykk av hvordan Peter og resten av bandet koste seg med låta.

Som sagt, mange nye låter i løpet av konserten. Totalt 11, hvorav fem var utgitt på strømmetjenestene, en låt hver måned. Vågalt, men Peter kan gjøre det slik og komme unna med det. Riktignok er jeg blodfan, men jeg skal ærlig innrømme at det ble vel mye nytt og ukjent denne kvelden. Kult at det ikke er standard plankekjøring med gamle hits, men flere av de rolige låtene krever konsentrasjon når jeg er uforberedt og sangen ikke er utgitt.

En slik lyttekonsert er uforenelig med en stor arena for 25.000 publikummere og stort ølsalg i solvarmen.

Allmenngyldige Gabriel

Ser man bort i fra arenaen og at jeg hadde en VIP-bar tre meter nedenfor meg som distraherte en del, var musikken eksemplarisk, nye som gamle sanger. Ikke alle de nye sangene kan nok måle seg med de største og mest minneverdige låtene Peter Gabriel har gitt oss i mer enn 50 år gjennom bandet Genesis på 1970-tallet og som soloartist i mer enn 45 år. Og de nevnte musikkvideoene da! Det var slik jeg ble fan. Da jeg så videoen til «Digging In The Dirt» på TV i 1992, var jeg solgt. Min favorittvideo og favorittsang uansett artist. Punktum.

Kveldens versjon av sangen var stort sett den samme siden den omfattende verdensturneen «Secret World» i 1993 og 1994. Konsertfilmen ved samme navn kan på det sterkeste anbefales. Den gang var Peter en teatralsk artist av ypperste merke. På Waldbühne er mye av det teatralske tilbakelagt. Noen dansetrinn fra gamledager som under «Sledgehammer» er de samme, og videografikken over scenen er elegant minimalistisk. Men det stopper der. Musikken står mer naken for seg.

Blant de nye låtene var «Four Kinds Of Horses» og «The Court» favorittene. Og det er sjelden feil med klassikere som «Red Rain», «Solsburry Hill» og «In Your Eyes» mot slutten.

Det aller første vi sa til hverandre, min partner-in-crime og jeg, etter konserten var: «Dette var ingen avskjedsturné». Musikalsk sett en absolutt sterk konsert, men på feil arena. Peter Gabriel viser at han fortsatt er sulten. Den nye musikken bekrefter det. Stemmen er fortsatt sterk i motsetning til hva som er tilfelle for mange artister som er i midten av 70-årene. Og bandet? Fantastisk samspilt!

Sterkt, Peter! Jeg håper vi møtes igjen!

martin.aasen.wright@gmail.com

Bandet:

 • Peter Gabriel: vokal, piano, keyboard
 • Tony Levin: bass, vokal
 • David Rhodes: gitar, vokal
 • Manu Katche: trommer
 • Don-E: keyboard, vokal
 • Richard Evans: gitar
 • Ayanna Witter-Johnson: cello, piano, vokal
 • Marina Moore: fiolin, fele, vokal

Spillelisten:

Første akt:

 1. Here Comes The Flood (tysk tekst)
 2. Growing Up
 3. Panopticom
 4. Four Kinds Of Horses
 5. i/o
 6. Digging In The Dirt
 7. Playing For Time
 8. Olive Tree
 9. This Is Home
 10. Sledgehammer

Andre akt:

 1. Darkness
 2. Love Can Heal
 3. Road To Joy
 4. Don’t Give Up
 5. The Court
 6. Red Rain
 7. And Still
 8. Big Time
 9. Live And Let Live
 10. Solsbury Hill

Ekstra:

 1. In Your Eyes
 2. Biko

Låter og album:

 • Peter Gabriel 1: 1, 20
 • Peter Gabriel 3: 22
 • So: 10, 14, 16, 18, 21
 • Us: 6
 • Up: 2, 11
 • i/o: 3, 4, 5, 7, 8, 9, 12, 13, 15, 17, 19

Peter Gabriel – New Blood Tour 2012, O2 World, Berlin

KONSERTANMELDELSE: Mesterlig Peter Gabriel i Berlin

KONSERTANMELDELSE: Peter Gabriel kjempet mot et lunkent publikum

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *