Toots Thielemans Quartet – Jazz at the Opera House, Oslo Jazzfestival 2010, Operaen

Dato: 16. august 2010

Sted: Operaen i Oslo

Munnspilleren åpnet Oslo Jazzfestival 2010 med glans.

Han er 88 år og må sitte under hele konserten, men munnspillet og den tørre humoren taler for seg. Riktignok har han sluttet å plystre og gitaren er lagt på hylla.

Toots Thielemans har uttalt til arrangøren av Oslo Jazzfestival at han spiller så lenge det er pust i ham. Han må jo ikke, men belgiske Toots Thielemans leverer nok en gang. Jeg hørte ham for første gang under oslojazzen for fire år siden sammen med Karin Krog og Steve Kuhn. Nå kom Thielemans i eget navn.

Repertoaret overlappet delvis med konserten i 2006, men Toots Thielemans tolkninger av både jazzstandarder og poplåter, eksempelvis Gershwin I Love You, Porgy og Summertime, Mancini Days Of Wine And Roses, Paul Simon Night Game og John Barry Theme From Midnight Cowboy.

Konsertens høydepunkter var mange, men jeg vil i særdeleshet trekke frem John Barry-temaet. Toots har en sår tone i munnspillet som minner meget om Miles’ karakteristiske trompetklang. Dette var vakkert og ensomt, men samtidig nært og direkte. Stilen til Toots Thielemans er helt særegen. Det høres så lett ut alt han gjør, melodien og overgangene flyter bare lett i hverandre. Men det er aldri noensinne overfladisk eller lettfattelig. Til det er klangen for personlig. I ryggen hadde Toots en trio som hele tiden var på rett plass. Lekkert samspill.

Under Vem kan segla förutan vind fikk Toots publikum med på allsang, og han måtte ta melodien to ganger fordi han bommet på første forsøk. Toots Thielemans bare smilte og vinket bandet i gang igjen, med et skjevt smil. Publikum humret med. Konserten ble avsluttet med What A Wonderful World.

Toots Thielemans er en av stilskaperne man bare må ha opplevd. Jeg er heldig nok til å ha vært på konsert med ham hele to ganger.

Band:

Toots Thielemans: Munnspill

Karel Boehlee: Piano og keyboard

Bart De Nolf: Kontrabass

Hans Van Oosterhout: Trommer

Toots Thielemans – Oslo Jazzfestival 2006

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *