Peter Gabriel til Oslo Spektrum i mai

KOMMER: Peter Gabriel. FOTO: Martin Aasen Wright

27 år etter sin forrige So-konsert i Norge, vender Peter Gabriel tilbake. Det er møteplikt.

I 1987 ble Peter Gabriel, ifølge Budstikka, Kalvøyafestivalens reddende engel. «Rocke-engelen Peter Gabriel forandret en fiasko-preget festival til årets konsertopplevelse. 20 000 mennesker sang BIKO i kor, mens de klappet takten», åpnet Budstikkas anmelder sin vurdering av konserten 30. august 1987.

For tredje året på rad reiser Peter Gabriel på turné med sitt originale turnéband fra 1986 og 1987. 23. mai 2014 fremfører Peter Gabriel, Tony Levin, David Rhodes, David Sancious og Manu Katché hele So-albumet, samt andre låter fra Peter Gabriels karriere etter Genesis.

«Tok pusten fra samtlige»

Little Steven varmet opp for Peter Gabriel. Men Budstikkas anmelder lot seg ikke imponere. «Little Steven fikk aldri kontakt med publikum», var konklusjonen. Det ble straks bedre så snart Gabriel entret scenen. Dette var den eneste konserten i Skandinavia han holdt den sommeren. Publikum kom fra Sverige, Danmark og Tyskland.

«Peter Gabriel slo til med et sceneshow som tok pusten fra samtlige. Gabriel lever seg inn i sangene, samtidig som han på mesterlig måte leker med lyskasteren – trekker lyset ned mot scenen, lar seg slå over ende og heiser seg opp etter en annen lysstråle». Publikumskontakten satt fra første låt og hele konserten gjennom, mente anmeldeleren.

Overbeviste i Berlin

I oktober var jeg på Peter Gabriels Back To Front-konsert i Berlin. Det var en av de aller mest helstøpte konserter jeg har vært på. Og de fleste av de rundt 20 000 i salen var i ekstase. De danset, klappet, klemte på hverandre, sang og smilte til hverandre. Dette var en konsert der Peter definitivt var i kontakt med oss.

Jeg kunne ikke sette fingeren på noe under konserten, så jeg klinte likegjerne til: «Peter Gabriels konsert i Berlin har alt. Ingenting er overlatt til tilfeldighetene. Alle bevegelser og musikalske skifter virker nøye planlagt og innøvd. Scenografien gir oss en komplett forestilling, uten at det overdrives på noen som helst måte».

Så da er det bare å bestille billetter, da.

Peter Gabriel: Biko (Berlin, 2013):

http://www.youtube.com/watch?v=m0kxy3wPqi8

Konserter i Norge:

  1. 19. februar 1975, Ekeberghallen (med Genesis).
  2. 31. august 1978, Chateu Neuf.
  3. 29. september 1983, Ekeberghallen.
  4. 30. august 1987, Kalvøyafestivalen.
  5. 14. april 1993, Oslo Spektrum.
  6. 29. juni 1994, Kalvøyafestivalen.
  7. 11. juni 2005, Tromsdalen (i forbindelse med veldedighetskonserten 46664 Arctic June til ære for Nelson Mandela).

martin.aasen.wright@gmail.com

Peter Gabriel: Lay Your Hands On Me (Aten, 1987):

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *