Ny Frank Zappa-dokumentar på norske kinoer

DOKUMENTAR: Om du vil bli kjent med en musiker og artist utenom det vanlige, men som likevel er en del av vår felles bevissthet, er jeg sikker på «Zappa» vil være interessant å se. FOTO: Presse

Frank Zappa var hverken rock, pop eller jazz, han var en altomfattende kunstner og talsperson. Det var bare én Frank Zappa. Snart 30 år etter sin død, har dokumentaren «Zappa» premiere på norske kinoer.

I Norge er han kanskje mest kjent for sangen «Bobby Brown Goes Down», men Frank Zappa var så mye, mye mer. Samme år som han døde, i 1993, helt uavhengig av hverandre, ble jeg fan av Zappa, og ingen av de artister og band jeg holder høyt er som Zappa.

Frank Zappa var en særegen og talentfull artist, musiker og kunstner som i løpet av sitt korte liv skilte seg ut blant mange andre artister og band. Den altomspennende dokumentaren om legenden Frank Zappa, «Zappa», regissert av Alex Winter, har kinopremiere i Norge 30. juni.

I Oslo vises den på Odeon kino.

Privatpersonen Zappa

Med ubegrenset tilgang til Zappa-familiens eget materiale og gamle arkivopptak, utforsker «Zappa» privatpersonen bak den verdenskjente musikeren som aldri gikk av veien for å skape politisk turbulens i samtiden.

Regissør Alex Winter snakker med Franks enke Gail Zappa og flere av Franks musikalske samarbeidspartnere, deriblant Mike Keneally, Ian Underwood, Steve Vai, Pamela Des Barres, Bunk Gardner, David Harrington, Scott Thunes, Ruth Underwood, Ray White med flere.

– Frank Zappa var ikke bare et kreativt geni, men også en stor og veltalende tenker, som satte ord på samtidens galskap med usedvanlig tydelighet og glimt i øyet. En utpreget individualist som levde og arbeidet blant usedvanlige mennesker i en viktig tid. «Zappa» er ikke først og fremst en mimrefilm, men en høyst aktuell utforsking av en mann hvis verdensbilde, kunst og politiske synspunkter var langt forut for sin tid, og den er høyst relevant for vår egen urolige tid, sier regissør Alex Winter i en pressemelding.

Musikalsk anker

Siden jeg begynte å kjøpe plater som 12-åring på 1980-tallet, har musikk alltid vært en del av min identitet. Da jeg i en alder av 17 begynte å utforske Zappa, var det ingen vei tilbake.

Frank Zappa har betydd enormt mye for min musikkinteresse og forståelse for sjangre utenom den form for pop og rock som folk flest hører på. Zappa lærte meg at musikk kan være kompromissløs og eksperimentell – og samtidig fengende og overraskende.

Denne dokumentaren skal jeg se! Om du vil bli kjent med en musiker og artist utenom det vanlige, men som likevel er en del av vår felles bevissthet, er jeg sikker på «Zappa» vil være interessant å se.

martin.aasen.wright@gmail.com

En introduksjon til Frank Zappa

20 år siden Frank Zappa døde

KONSERTANMELDELSE: Dweezil Zappas sterke 50-årsmarkering av «Hot Rats» i Oslo

 

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *