Mark Knopfler & Emmylou Harris – An Evening Of Duets 2006, Oslo Spektrum

Dato: 31. mai 2006

Sted: Oslo Spektrum

Mark Knopfler og Emmylou Harris er på turné sammen. 31. mai fremførte de en flott konsert i Oslo Spektrum.

Emmylou Harris og Mark Knopfler traff hverandre i 1987 i Nashville i forbindelse med et hyllestprogram for Chet Atkins. Siden den gang har Knopflers musikalske uttrykk blitt mindre rocka. Han har skrevet lune og stemningsfulle melodier, mange med country-undertoner. Harris har gått motsatt vei og utviklet en mindre country-preget stil.

Da Knopfler spilte inn sin soloplate Sailing To Philadelphia gjorde de to sanger sammen (Donkey Town og Red Staggering), men han likte dem så godt at han ville spare på dem til en senere anledning. Tidligere i år ga de ut All The Roadrunning sammen.

Konserten bar preg av at musikken talte for seg. Dette til tross snakket Knopfler mer med publikum denne kvelden enn hva han gjorde på sin siste solokonsert i Spektrum. Både Knopfler og Harris viste tydelig at de trivdes sammen på scenen, enten de fremførte sanger fra sin duett-plate eller sitt eget repertoar. Stilistisk var musikken rolig og neddempet, med melodien i sentrum.

Eneste innvending denne anmelder har på repertoaret er at Harris kunne godt ha fått fremføre flere egne sanger. Av de 20 låtene som ble fremført var bare 3 av dem fra hennes eget repertoar.

Når det er sagt er det riktig av Knopfler å plukke frem de sangene fra sin egen katalog som passer inn for kveldens program, som All That Matters og Done With Bonaparte. Bandet Harris og Knopfler hadde på scenen var særdeles samspilt. De fleste av medlemmene har samarbeidet med Knopfler i en årrekke. Han var ikke bare stolt av sitt band, men også at «Emmylou Harris is playing guitar in my band!».

Konserten åpnet med Right Now etterfulgt av Red Staggering fra duett-albumet. Publikum hang med fra første stund, og de ropte like mye etter Harris («Emmylou, we love you!») som Knopfler mottok stormende jubel. At dette skulle bli en lavmælt og fin kveld, ble bekreftet da Harris gjorde en av sine egne sanger, med Knopfler og bandet i bakgrunnen, Michelangelo og Red Dirt Girl. Senere gikk hun av scenen. Da var det Knopflers tur alene.

Publikum applauderte sterkt da de hørte introen til Dire Straits-klassikeren Romeo & Juliet. Knopfler fremførte mange elegante gitarsoloer i løpet av kvelden, på så vel gamle låter som nye. Låtene fra deres duett-album hadde et litt mer rufsete og løssluppent preg i konsertversjon, bl.a. Belle Star og radiosingelen This Is Us.

På konserten fikk publikum bekreftet at Knopfler og Harris utfylte hverandre musikalsk. Enkelte hadde muligens fryktet at denne konserten skulle bli en Knopfler-konsert med Harris som gjesteartist. Basert på repertoaret, fremførelsen og publikumsresponsen å bedømme var dette en konsert av og med Mark Knopfler og Emmylou Harris. Harris’ nydelige og tidvis sarte stemme og Knopflers karakteristiske gitarspill passet sammen som hånd i hanske. Å høre noen av hans egne sanger i ny innpakning var ikke annet enn stemningsfullt, eksempelvis All That Matters som Knopfler ikke ville spille på sin siste soloturné fordi han ikke var helt fornøyd med resultatet, ble i duett-versjon nydelig med en sår melankoli som rød tråd.

Etter en runde med ekstranumre trodde jeg det var over da Our Shangri-La var spilt, men Harris og Knopfler kom inn igjen og avrundet med Why Worry. Harris introduserte låten med at hun nå skulle «play one of Marks songs on the guitar». Knopfler humret litt og koste seg i hennes selskap. Publikum sang med.

Konserten med Mark Knopfler og Emmylou Harris ble en fin opplevelse. Musikken som ble fremført av to stilskapende musikere som åpenbart trivdes i kompaniskap, talte for seg.

Spilleliste:

Right Now / Red Staggering / Michelangelo (EH solo) / I Dig Up A Diamond / Born To Run / Red Dirt Girl (EH solo) / Done With Bonaparte / Romeo And Juliet (MK solo) / Song For Sonny Liston (MK solo) / All That Matters / Donkey Town / This Is Us / All The Roadrunning / Boulder To Birmingham (EH solo) / Belle Star / Speedway At Nazareth / If This Is Goodbye (ekstra) / So Far Away (ekstra) / Our Shangri-La (ekstra) / Why Worry (ekstra)

Band:

Mark Knopfler: vokal, gitar

Emmylou Harris: vokal, gitar

Richard Bennett: gitar, koring

Danny Cummings: trommer

Stuart Duncan: fele, mandolin

Guy Fletcher: keyboards, gitar, koring

Matt Rollings: keyboards, piano

Glenn Worf: bass

Dire Straits – On Every Street Tour 1992, Valle Hovin, Oslo

Mark Knopfler – Golden Heart Tour 1996, Oslo Spektrum

Mark Knopfler – The Shangri-La Tour 2005, Oslo Spektrum

 

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *