Mark Knopfler – The Shangri-La Tour 2005, Oslo Spektrum

Dato: 13. mai 2005

Sted: Oslo Spektrum

Jeg hørte Knopflers musikk for første gang i 1985 da broren min fikk Brothers In Arms på kassett. Siden den gang har jeg vært fan og er komplett på CD-fronten, bortsett fra filmmusikken. Kveldens konsert var mitt tredje besøk og den beste konserten så langt. Knopfler kommer tilbake. Det er jeg sikker på.

Hans solo-plater er lunere enn platene med Dire Straits, og denne blandingen gjorde konserten meget variert og spennende. Riktignok ble mange av solo-låtene «rocka opp» litt med lengre gitar-soli fra sjefen selv.

Knopfler kom rolig spaserende inn på scenen vinkende til publikum, som klappet takten til rytmene av åpningslåten Why Aye Man fra hans nest nyeste utgivelse, The Ragpicker’s Dream. Sangen var betydelig lengre og tyngre enn i CD-utgave, og allerede her kunne jeg ha gått hjem. Fordi det var så bra. Men jeg ville ha mer, for med en så sterk åpning steg naturligvis forventningene ytterligere. Ble de innfridd? Ja.

Høydepunktene for meg ble foruten åpningen, Romeo & Juliet, Done With Bonaparte, Rüdiger, Song For Sonny Liston, Telegraph Road og Our Shangri-La.

Etter Romeo & Juliet reiste publikum og klappet i ren begeistring, Done With Bonaparte ble gjort i en lavmælt akustisk versjon, Rüdiger ga meg frysninger nedover ryggen, Song For Sonny Liston ble fremført i trio-format (kontrabass, trommer og el-gitar/sang), Telegraph Road var tung og avslutningen Our Shangri-La var melankolsk og en smule optimistisk i stemningen.

Knopfler er ingen showmann som skravler for mye, han har heller ikke noe spektakulært sceneshow eller likende. Det er stemmen. Det er gitaren. Det er musikken som taler for seg, og det med en slik innlevelse og overbevisning at denne konserten vil for min del (og jeg har vært på en del gode konserter) bli husket som en av de aller beste.

The quiet man of rock’n roll som han blir kalt burde også bli kalt musikkens mann.

Spilleliste:

Why Aye Man, Walk Of Life, What It Is, Sailing To Philadelphia, Romeo & Juliet, Sultans Of Swing, Done With Bonaparte, Back To Tupelo, Rüdiger, Song For Sonny Liston, Boom Like That, Speedway At Nazareth, Telegraph Road, Brothers In Arms (ekstra), Money For Nothing (ekstra), So Far Away (ekstra), Our Shangri-La (ekstra)

Dire Straits – On Every Street Tour 1992, Valle Hovin, Oslo

Mark Knopfler – Golden Heart Tour 1996, Oslo Spektrum

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *