ABBA har dessverre gjort comeback

ABBA gjør comeback i 2021
SKUFFENDE: ABBA gir ut ny musikk i 2021, 40 år siden sist. Det låter som ABBA, men uten å være helt ABBA. FOTO: ABBA/Facebook

Jeg har hørt de to nye låtene til ABBA. Det skulle jeg ønske at jeg aldri hadde gjort.

Da skjedde det. At et av tidenes aller beste popband møttes igjen for å lage ny musikk. For å komme til konklusjonen med en gang, dette er ikke særlig bra. Dette er like fort glemt som det tar å bruke ni minutter av sitt liv på disse to sangene, «I Still Have Faith In You» og «Don’t Shut Me Down».

Og hvorfor dette er så ille, skal jeg nå fortelle deg.

Aldri comeback

Undertegnede har i mange år argumentert for at noe av det beste som hendte The Beatles var at de ble oppløst. Og det samme har jeg tenkt om ABBA da de ga seg i 1982. At det var slutt etter siste album, «The Visitors» året før.

På denne bloggen har undertegnede tidligere gitt sterkt uttrykk for at ABBA aldri måtte gjenforenes, og jeg prøver å vurdere de to nye sangene uavhengig av 40-års fravær av ABBA. Men det er ikke mulig.

Intetsigende ABBA

De nye sangene som er en forsmak på det kommende albumet «Voyage», er en intetsigende påminnelse om hvilket genialt popband ABBA en gang var. For ABBA var det beste innen pop. Det var fengende popmusikk som tilsynelatende kunne virke banal, men som var noe av det mest geniale som er lagd. ABBA var popens «less is more», ført i pennen av Björn Ulveaus og Benny Andersson.

Begge sangene låter for så vidt som ABBA, bare at det ikke fenger. Gnisten er borte. Det er knapt noen nerve i musikken igjen. «I Still Have Faith In You» er en ballade med strykere, uten det føles som om strykerne skal være i akkurat denne sangen. Det virker påklistret. «Don’t Shut Me Down» har mer tempo i seg, og kan mer enn balladen minne om gammel ABBA, men særpreget uteblir.

Hva som er motivet for comebacket er uvisst. Penger kan det umulig være. Björn og Benny har hatt nok å drive med siden 1982, og merkevarenavnet «ABBA» har levd sitt eget liv med musikaler og filmer i årevis.

Lage musikk for moro skyld? Kanskje. Men jeg tror det kan ha mer å gjøre med 70-årsregelen for åndsverk å gjøre, at ved å gi ut ny musikk nå i 2021, vil ABBA-åndsverket tilhøre ABBA-opphavet frem til 2091, ikke 2051 om ikke ny musikk ble utgitt.

Bare en tanke, men musikken er fort glemt, og snart er det på tide å se på TV.

martin.aasen.wright@gmail.com

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *