Soweto Kinch – Oslo Jazzfestival 2006, Blå

Dato: 17. august 2006

Sted: Blå, Oslo

Etter en drøy halvtimes pause gikk britiske Soweto Kinch med band på scenen. Dette ble en konsert jeg aldri kommer til å glemme! Kinch er en selvlært saksofonist og rapper og gjorde et gjennombrudd med det London-baserte prosjektet Tomorrow Warriors. Den karismatiske briten ga en særdeles innholdsrik og variert konsert, med fengende old school-rap, forrykende saksofonspill inspirert av Charlie Parker og John Coltrane og diktlesing. Musikken var hentet fra fjorårets album Conversations With The Unseen og A Life In The Day of B19: Tales Of The Tower Block som kommer i september. Hans tre musikere, Emmanuel Oluwafemi Temowo (el-gitar), Neil Alpheaus Charles (kontrabass) og Troy James Miller (trommer), gjorde en fremragende jobb.

De omkring 100 tilhørerne smilte, lo, danset, lukket øynene, brølte og sang, et meget engasjert publikum! Musikken til Kinch kan oppfattes som progressiv, funky, melodiøs og morsom. Kinch spiller i det ene øyeblikket veldig melodisk og melankolsk, mens det i neste bygges opp i stadig høyere tempo mot et klimaks. Tidlig i konserten fikk publikum spørsmål om hvordan livet hadde vært hvis jazz tok over verden gjennom rap-låten Jazz Planet. I andre settet spilte Kinch duett med en trompetist Abram Wilson på bl.a. A Friendly Basketball og A Dream. Under sistenevnte leste Kinch opp et ettertenksomt, selvskrevet dikt om en bedre tilværelse for en ung gutt i London.

Den to timer lange konserten ble rundet av med et «freestyle»-nummer, Show Me The Town. Kinch spurte en jente bakerst i salen om hun kunne komme opp på scenen. Hun var for sjenert, men måtte allikevel si et nummer mellom 1 og 7. Litt forfjamset sa hun:

– Eight!

Kinch smilte litt og henvendte seg til publikummet nærmest scenen. Han ville ha åtte forskjellige ord fra dem. Ordene (og uttrykkene) kom raskt, «free marihuana», «women» og «fish», for å nevne noen. Basert på et grunnkomp diktet Kinch en fersk rap-låt, med saksofonspill inkludert. Klimakset var nådd.

Opsvik & Jennings gjorde en spennende og god konsert, men det var helt klart Soweto Kinch som var kongen på Blå denne kvelden. Følg med på den mannen, folkens!

Diskografi, Soweto Kinch:

Conversations With The Unseen (2005)

A Life In The Day of B19: Tales Of The Tower Block (kommer i september 2006)

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *