Øystein Sunde – Sånn er’e bare, 2006, Dizzie Showteater, Oslo

Dato: 12. oktober 2006

Sted: Dizzie Showteater, Oslo

Øystein Sunde leverte sin beste forestilling siden 1995. Det hadde jeg faktisk ikke trodd.

Øystein Sunde er kjent for at han snakker og synger om hverdagslige hendelser og problemer. Musikalsk er det visesanger med et tydelig bluesgrass-preg. Sunde har ikke forandret seg sånn sett de 40 årene han har holdt på, men allikevel virker sangene og historiene friske. Denne kvelden ble det to kjente sanger (Vafler og kaffe og Kjekt å ha), en coverlåt (Sett deg i armkroken min) og resten nytt. Publikum fikk også fjerde kapittel i Sagaen om Harald Jordfreser (første kapittel i 1995).

Borte var trommisen og kordamene. Et klokt valg av Sunde. Bandet Meget i sløyd bestod av Olaf «Knerten» Kamfjord (kontrabass, turnert med Sunde siden 1989), Terje Kinn (banjo), Stein Bull-Hansen (gitar og mandolin, spilt med Sunde i snart ti år), Øystein Fosshagen (fele) og Knut Hem (dobro, spilt med Sunde siden 2001). De lo litt under konserten, noe som kan tyde på at sjefen selv ikke hele veien holdt seg til manus. Positivt.

I løpet av den 90 minutter lange konserten var få dødpunkter. Dobbeltsidig teip er ikke Sundes sterkeste øyeblikk, men ellers mye bra fra Sunde & Co. Jeg ler sjelden så mye på en Sunde-konsert, eller i andre sammenhenger for den saks skyld. Numre jeg ønsker å trekke fram er Sagaen om Harald Jordfreser (publikum hylte av latter), Museum for norsk rock-monologen (DDE og Åge Aleksandersen fikk gjennomgå, men bare mellom linjene), monologen om oppveksten og sangen Det må du bare huske på.

Musikalsk var det solid. At Fosshagen bommet på avslutningen av Kjekt å ha som førte til at Sunde brøt ut i latter, var bare et sikkert tegn på at selv et så nøye innøvd program som dette er levende og nært. Et gjennomgående trekk på Sundes konserter, inklusiv denne, er at han aldri blir plump og henger ikke ut dem han kritiserer. Etter min mening er Sunde den eneste av Norges sceneartister som mestrer dette fullt ut. Den yngre garde av komikere klarer det ikke, til tross for at de kan være meget morsomme til tider.

God forestilling av Øystein Sunde.

Øystein Sunde – Så hatten passer, 1995, Dizzie Showteater, Oslo

Øystein Sunde & Halvdan Sivertsen – Ja takk, begge deler!, 1998, Dizzie Showteater, Oslo

Øystein Sunde – Øystein Sunde…og vel så det!, 2002, Dizzie Showteater, Oslo

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *