Sonny Simmons / Kringkastingsorkesteret / Crimetime Orchestra – Oslo Jazzfestival 2007, Cosmopolite

Dato: 16. august 2007

Sted: Cosmopolite, Oslo

Denne konserten var et møte mellom det tilfeldige og unoterte og det vakre og noterte. En klassisk engangsopplevelse.

Kringkastingsorkesteret (KORK) forente krefter med Crimetime Orchestra og frijazz-legenden Sonny Simmons. Konserten tok utgangspunkt i Crimetime Orchestras repertoar med musikk komponert av Jon Klette og Vidar Johansen, samt ny musikk skrevet av Klette og Simmons. Kveldens repertoar var arrangert av Johansen og dirigent Erlend Skomsvoll.

Sonny Simmons (72) anses som en av de mest betydningsfulle frijazzsaksofonister på 1960-tallet, sammen med Ornette Coleman og Albert Ayler, og har spilt med blant andre Sonny Rollins, Eric Dolphy, Elvin Jones, Gary Peacock og Don Cherry.

Konserten var kompakt; et møte mellom Miles Davis’ fantastiske album Bitches Brew, elektronikapioneeren Karlheinz Stockhausen og guruen Sun Ra. Det første nummeret var 50 minutter med alt fra vakre, melodiøse stemningsbilder til kaotiske, infernalske lydbilder – preget av støyende, elektroniske lydcollager fra Bugge Wesseltoft, improviserte solopartier fra Simmons, brakende trommesoloer og et kringkastingsorkester, som spilte noe i nærheten av en flyalarm.

Til tross for det styggpene som i stor grad preget konserten, var det mye humor i musikken, mange rocka partier og flere kule faser. Det er helt uaktuelt å kjøpe en plate med slik musikk, men som en konsertopplevelse må dette betraktes som det særeste jeg har vært på.

Jeg er ikke i stand til å vurdere om denne konserten var bra eller dårlig, men jeg drister meg til å konkludere med «stor opplevelse».

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *