Nelson Mandela i popmusikken

POLITISK: Peter Gabriel om Nelson Mandela. SKJERMDUMP: YouTube

Det er mange musikere som har latt seg inspirere av Nelson Mandela. Blant mine favoritter står Peter Gabriel og Paul Simon sentralt.

Peter Gabriel har allerede fortalt i et videoinnlegg på YouTube hvilken betydning Nelson Mandela har hatt. Gabriel har helt siden bruddet med bandet Genesis vært opptatt av menneskerettigheter – en av hans viktigste sanger, Biko, handler om frihetsforkjemperen Stephen Biko som ble drept under apartheid-regimet.

Peter Gabriel spilte under Mandela-konserten i Tromsø i 2005, en konsert som var til inntekt for arbeidet mot hiv/aids.

Ut av fengsel

Paul Simon er ikke en politisk låtskriver på samme måte som Peter Gabriel. Da Simon dro til Sør-Afrika i 1985 for å jobbe med det som skulle bli til albumet Graceland (1986), var det ikke sanger som direkte kritiserte det politiske systemet. Paul Simon skrev om dagliglivet, men konsekvensene av apartheid kan leses mellom linjene.

Under turneen i 1987 kunne ikke Paul Simon med sine sørafrikanske musikere som Miriam Makeba, Ladysmith Black Mambazo og Hugh Masekela i bandet opptre i Sør-Afrika. Simon spilte heller på en fotballstadion i Zimbabwe. Simon fikk uttrykt sitt politiske syn indirekte – ikke mindre viktig av den grunn.

Det er vanskelig ikke å bli rørt av den overveldende entusiasmen blant de flere titalls tusen publikummere under Masekelas sang Bring Him Back Home. Mandela satt i fengsel for sitt syn om frihet. Publikum skrek ut sangen.

Tre år senere ble Nelson Mandela løslatt. Torsdag kveld (lokal tid) døde han, 95 år gammel.

Sanger av betydning

Jeg hører ikke på Peter Gabriel og Paul Simon fordi de har et sunt menneskesyn og blant annet har vært opptatt av Mandela. Jeg er primært fan fordi musikken er bra.

Men, jeg blir revet med av Peter Gabriels og Paul Simons engasjement og evne til å skrive skarpe tekster og gode sanger om noe som angår oss alle og som setter hverdagslivet i en større sammenheng.

martin.aasen.wright@gmail.com

Peter Gabriel om Nelson Mandela:

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *