Knut Reiersrud og Iver Kleive – Himmelskip 2011, Østenstad kirke, Asker

Dato: 18. september 2011

Sted: Østenstad kirke, Asker

Salmer, blues og folkemusikk ble blandet under kirkekonserten, med Iver Kleive på tangenter og Knut Reiersrud på gitar. Denne konserten var god!

For 20 år siden ga Reiersrud og Kleive ut CD-en Blå koral. Senere har de utgitt Himmeskip og Nåde over nåde.

Konserten åpnet med Iver Kleive alene ved synthesizeren. På grunn av et brukket bein kunne han ikke spille på kirkens orgel. Duoen vekslet mellom å spille sammen og hver for seg, og publikum fikk høre utdrag fra det 20 år lange samarbeidet, samt norske folketoner, Louis Armstrong og salmer. Kleive vekslet mellom å spille piano og kirkeorgel på synthesizeren, mens Reiersrud trakterte fem forskjellige gitarer, akustiske som elektrisk. Reiersrud spilte folkemusikk fra Gudbrandsdalen på akustisk gitar med ekkoeffekt. Da fikk han gitaren til å låte som en mellomting av gitar og fele.

Mot slutten vevet Kleive og Reiersrud sammen flere stykker til ett, med salmer, folketoner, Himmelskip, Kirken er et gammelt hus og Sorgen og gleden i improvisasjon. Det var nesten så mye at Reiersrud måtte ta seg en tenkepause for å fortelle publikum hva de hadde hørt.

Duoen var usedvanlig godt samspilt. Særlig under det sistnevnte stykket ble salmer omgjort til hylende gitarlyder med tungt kirkeorgel under. De fulgte hverandre opp med call-and-response som har røtter i bluesmusikken. Ifølge Reiersrud var cirka halvparten av konserten improvisert. Reiersrud hadde tidvis, særlig når han spilte elektrisk, en klang i gitaren som kunne minne om Rypdals. Men Reiersrud hadde også en tydelig signatur når han spiller akustisk.

Konserten var massiv og sterk.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *