Kim Larsen & Kjukken – Sommerturné 2009, Youngstorget, Oslo

Dato: 13. august 2009

Sted: Youngstorget, Oslo

En solid konsert av Kim Larsen & Kjukken, med et godt publikum og NRK til stede. Men vel mye autopilot.

I stor grad hadde denne konserten, ikke overraskende, mye til felles med den i Ringkøbing i juli, men heldigvis varte kveldens konsert noe lenger, og det norske publikummet var betydelig bedre enn på Kontraskjæret i fjor.

Repertoarmessig valgte Larsen fortsatt å legge stor vekt på Bellami-sangene. I tillegg fikk jeg omsider høre Midt om natten på konsert, min favorittsang med Kim Larsen, uansett band eller periode. NRK filmet og kringkastet under Sommeråpent De smukke unge mennesker, med et særdeles blidt publikum lengst fremst. Larsen & co ga absolutt inntrykk av å ha kontroll gjennom 90 minutter med velkjente toner, men det var også konsertens største minus.

Min favorittkonsert med Kim Larsen & Kjukken hittil er utvilsomt fjorårets i Horsens, til tross for et uhøflig publikum i første akt. For den kvelden våget Larsen å bevege seg utenfor det sikre «de store slagere»-repertoaret. For all del, Larsen har så mange hits å velge mellom, men når han først velger et publikumsvennlig repertoar går han i tilsvarende felle som sin engelske kollega Paul McCartney. Det blir mange av de samme gode. Sterke låter, men samtidig for kjent. I Horsens var det derimot annerledes, men ikke på Youngstorget.

Det til tross, Larsen og bandet kjenner alle detaljer i sangene, og spriter dem opp, særlig gjennom Skovgaards gitarspill, og maskineriet ved bassist Haugaard og trommis Rosenqvist gjør også sitt for å gi Larsens allsidige og innbydende repertoar et tyngre og mer rocka preg. For det kler sangene, da de er rike på fengende melodier og meningsfulle tekster. Men konserten på Youngstorget bar allikevel preg av å gå vel mye på autopilot. Riktignok en god autopilot, men jeg hadde håpet på at Larsen løsnet litt mer opp. Snakket mer. Vek mer fra det innøvde. Kanskje komme med en improvisert anekdote? Kanskje ta imot innspill fra publikum?

Jeg har tidligere trukket frem En lille pose støj-dvd-en som et eksempel på hva den ultimate Kim Larsen-konsert vil være, men til tross for at Støj er knallbra, må Larsen våge å variere mer. Kim Larsen & Kjukken er et særdeles velspilt og rutinert band. De kan musikken helt til ytterste detalj, men etter 40 år har Kim Larsen så mye i kista at det er litt for enkelt at han nå i over tre år, med unntak av fjorårets høstturné, har basert seg på En lille pose støj-programmet.

Jeg skulle gjerne hørt flere nyere sanger. Kjukken har en del gode låter å by på, men Larsen tenker vel at flertallet blant publikum kommer for å høre de store sangene fra 1970- og 1980-tallet?

Bandet:

Kim Larsen: Gitar og sang

Jesper Haugaard: Bass, sang, keyboard

Karset Skovgaard: Gitar, sang, keyboard

Jesper Rosenqvist: Trommer, sang

(Jeg glemte notisblokken hjemme, men har forsøkt å skrive spillelisten i etterkant ved hjelp av andre lister på internett og litt hukommelse. Listen under kan være feil).

Sang Opprinnelig artist Album År
Vi er dem Kim Larsen & Bellami Forklædt som voksen 1986
Soldaterkammerat Kim Larsen & Bellami Kielgasten 1989
Fremmed Kim Larsen & Kjukken Gammel hankat 2006
Uma-na-na Kim Larsen & Kjukken 7-9-13 2003
Køb bananer Kim Larsen 231045-0637 1979
Mit et og alt Kim Larsen & Kjukken IKKE UTGITT, NY SANG
De smukke unge mennesker Kim Larsen & Bellami Yummi yummi 1988
Hjerter dame Kim Larsen & Bellami Forklædt som voksen 1986
Sømand ombord Kim Larsen & Kjukken 7-9-13 2003
Midt om natten Kim Larsen Midt om natten 1983
Pas på svinget i Solrød Gasolin’ Efter endnu en dag 1976
Flyvere i natten Kim Larsen & Bellami Kielgasten 1989
Pianomand Kim Larsen & Bellami Kielgasten 1989
Vend kajakken Kim Larsen & Bellami Yummi yummi 1988
Venter på dig Kim Larsen & Kjukken IKKE UTGITT, NY SANG
Dagen før Kim Larsen 231045-0637 1979
Jutlandia Kim Larsen & Bellami Forklædt som voksen 1986
Åh at være en høne Kim Larsen 5 Eiffel 1982
This my life Gasolin’ Efter endnu en dag 1976
Rabalderstræde Gasolin’ Gas 5 1975
Om lidt Kim Larsen & Bellami Forklædt som voksen 1986

Kim Larsen & Kjukken – Sommerturné 2008, Kontraskjæret, Oslo

Kim Larsen & Kjukken – Efterårskoncerterna 2008, Horsens

Kim Larsen & Kjukken – Sommerturné 2009, Rock i Ring, Ringköbing

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *