Kim Larsen & Kjukken – Sommerturné 2009, Rock i Ring, Ringköbing

Dato: 4. juli 2009

Sted: Rock i Ringkøbing, Danmark

Kanonfulle dansker og en altfor kort konsert. Allikevel en god musikkopplevelse.

Kim Larsen leverte. Ingen tvil om det. Og bandet Kjukken var like samspilte som alltid. Rent musikalsk var konserten meget god, men Larsen kunne ha løst opp stemningen ytterligere ved å snakke mer med publikum, og at konserten varte i kun 80 minutter fordi den var en del av en festival satte også en demper på min opplevelse. Dette til tross, repertoaret var i stor grad spenstig og en fin blanding av hits publikum synger med på og låter de bare nyter.

Konserten åpnet knallsterkt med Vi er dem, Soldaterkammerat og Fremmed. De to nye sangene ble middels godt mottatt. Kanskje de fenger mer når de kommer på plate? Det tror jeg nok de vil gjøre, da de er av klassisk Larsen-merke, både hva stil og kvalitet angår. Men konsertens største problem var at Larsen ikke fikk anledning til å gi både seg selv og publikum pusterom. På 80 minutter måtte han pumpe ut sangene, med noen korte kommentarer til en håndfull av sangene. Med 20-30 minutter mer til rådighet kunne Larsen ha variert mer og i tillegg fortalt mer hva som ligger bak sangene. Dette hadde han anledning til i Horsens i fjor, og det skapte tettere kontakt mellom Larsen og publikum. I Ringkøbing kom autopiloten på for ofte, virket det som. Flere av sangene var kortere enn originalen og Larsen ga inntrykk av å ha dårlig tid.

Publikum var i godt humør, for å si det mildt. Under Larsens konsert var stemningen gjennomgående god, med mye klapp og allsang. Majoriteten av festivaldeltakerne kunne umulig ha promille under 2-tallet. Da Kristian, Martin og jeg ankom konsertområdet i 16:30-tiden var de to første konsertene over, og dansker i alle aldere, fra 16 til 60+, ravet rundt med rødsprengte øyne og hes røst. Vi kom aldri helt på det nivået, men hadde allikevel det særdeles morsomt utover kvelden. I ettertid har Kristian, Martin og jeg skjønt at Ringkøbing er byen hvor hardbarka nordmenn vil ha problemer me då henge med på festen.

Det er ikke godt å si hvordan den ultimate Kim Larsen-konsert skal være, men et hint kan være sommerturneen for tre år siden. En lille pose støj-dvd-en viser en konsert fra 2006 hvor alt stemmer. Larsen er i storform, med god kontakt med publikum, som er av ypperste klasse. Og et repertoar som kun består av fengende hits. Den gang ville nok Larsen friske opp Gasolin’-katalogen, på denne sommerturneen er det tydeligvis Bellami som skal fremheves. Repertoaret nå domineres av sanger fra Forklædt som voksen, Yummi yummi og Kielgasten. Kjukken spiller Bellami betraktelig mer rocka og tungt enn Bellami gjorde låtene på 1980- og tidlig 1990-tallet. Kjukken er trolig det beste bandet Larsen noen gang har hatt, men det er bemerkelsesverdig få egne låter de spiller. Men når Kim Larsen først legger mer vekt på gamle slagere enn nyere sanger, er han i det minste god til å grave frem perler. Pianomand, Masser af succes og De smukke unge mennesker var tre av sangene som jeg satte meget stor pris på å høre. Larsen planker ikke eget repertoar, men gir sine bandkamerater betydelig rom til å sette sitt preg på musikken.

Alt i alt en god konsert, men den var altfor kort og Larsen satte på autopiloten for ofte.

Bandet:

Kim Larsen: Gitar og sang

Jesper Haugaard: Bass, sang, keyboard

Karset Skovgaard: Gitar, sang, keyboard

Jesper Rosenqvist: Trommer, sang

Sang Opprinnelig artist Album År
Vi er dem Kim Larsen & Bellami Forklædt som voksen 1986
Soldaterkammerat Kim Larsen & Bellami Kielgasten 1989
Fremmed Kim Larsen & Kjukken Gammel hankat 2006
Hjerter dame Kim Larsen & Bellami Forklædt som voksen 1986
Mit et og alt Kim Larsen & Kjukken IKKE UTGITT, NY SANG
De smukke unge mennesker Kim Larsen & Bellami Yummi yummi 1988
Sømand ombord Kim Larsen & Kjukken 7-9-13 2003
Pas på svinget i Solrød Gasolin’ Efter endnu en dag 1976
Flyvere i natten Kim Larsen & Bellami Kielgasten 1989
De fjorten astronauter Kim Larsen Værsgo 1973
Pianomand Kim Larsen & Bellami Kielgasten 1989
Uma-na-na Kim Larsen & Kjukken 7-9-13 2003
Vend kajakken Kim Larsen & Bellami Yummi Yummi 1988
Venter på dig Kim Larsen & Kjukken IKKE UTGITT, NY SANG
Dagen før Kim Larsen 231045-0637 1979
Masser af succes Gasolin’ Gas 5 1975
Jutlandia Kim Larsen & Bellami Forklædt som voksen 1986
Åh at være en høne Kim Larsen 5 Eiffel 1982
Rabalderstræde Gasolin’ Gas 5 1975
Om lidt Kim Larsen & Bellami Forklædt som voksen 1986

Kim Larsen & Kjukken – Sommerturné 2008, Kontraskjæret, Oslo

Kim Larsen & Kjukken – Efterårskoncerterna 2008, Horsens

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *