Kim Larsen & Kjukken – Sommerturné 2009, Rock i Ring, Ringköbing

Dato: 4. juli 2009

Sted: Rock i Ringkøbing, Danmark

Kanonfulle dansker og en altfor kort konsert. Allikevel en god musikkopplevelse.

Kim Larsen leverte. Ingen tvil om det. Og bandet Kjukken var like samspilte som alltid. Rent musikalsk var konserten meget god, men Larsen kunne ha løst opp stemningen ytterligere ved å snakke mer med publikum, og at konserten varte i kun 80 minutter fordi den var en del av en festival satte også en demper på min opplevelse. Dette til tross, repertoaret var i stor grad spenstig og en fin blanding av hits publikum synger med på og låter de bare nyter.

Konserten åpnet knallsterkt med Vi er dem, Soldaterkammerat og Fremmed. De to nye sangene ble middels godt mottatt. Kanskje de fenger mer når de kommer på plate? Det tror jeg nok de vil gjøre, da de er av klassisk Larsen-merke, både hva stil og kvalitet angår. Men konsertens største problem var at Larsen ikke fikk anledning til å gi både seg selv og publikum pusterom. På 80 minutter måtte han pumpe ut sangene, med noen korte kommentarer til en håndfull av sangene. Med 20-30 minutter mer til rådighet kunne Larsen ha variert mer og i tillegg fortalt mer hva som ligger bak sangene. Dette hadde han anledning til i Horsens i fjor, og det skapte tettere kontakt mellom Larsen og publikum. I Ringkøbing kom autopiloten på for ofte, virket det som. Flere av sangene var kortere enn originalen og Larsen ga inntrykk av å ha dårlig tid.

Publikum var i godt humør, for å si det mildt. Under Larsens konsert var stemningen gjennomgående god, med mye klapp og allsang. Majoriteten av festivaldeltakerne kunne umulig ha promille under 2-tallet. Da Kristian, Martin og jeg ankom konsertområdet i 16:30-tiden var de to første konsertene over, og dansker i alle aldere, fra 16 til 60+, ravet rundt med rødsprengte øyne og hes røst. Vi kom aldri helt på det nivået, men hadde allikevel det særdeles morsomt utover kvelden. I ettertid har Kristian, Martin og jeg skjønt at Ringkøbing er byen hvor hardbarka nordmenn vil ha problemer me då henge med på festen.

Det er ikke godt å si hvordan den ultimate Kim Larsen-konsert skal være, men et hint kan være sommerturneen for tre år siden. En lille pose støj-dvd-en viser en konsert fra 2006 hvor alt stemmer. Larsen er i storform, med god kontakt med publikum, som er av ypperste klasse. Og et repertoar som kun består av fengende hits. Den gang ville nok Larsen friske opp Gasolin’-katalogen, på denne sommerturneen er det tydeligvis Bellami som skal fremheves. Repertoaret nå domineres av sanger fra Forklædt som voksen, Yummi yummi og Kielgasten. Kjukken spiller Bellami betraktelig mer rocka og tungt enn Bellami gjorde låtene på 1980- og tidlig 1990-tallet. Kjukken er trolig det beste bandet Larsen noen gang har hatt, men det er bemerkelsesverdig få egne låter de spiller. Men når Kim Larsen først legger mer vekt på gamle slagere enn nyere sanger, er han i det minste god til å grave frem perler. Pianomand, Masser af succes og De smukke unge mennesker var tre av sangene som jeg satte meget stor pris på å høre. Larsen planker ikke eget repertoar, men gir sine bandkamerater betydelig rom til å sette sitt preg på musikken.

Alt i alt en god konsert, men den var altfor kort og Larsen satte på autopiloten for ofte.

Bandet:

Kim Larsen: Gitar og sang

Jesper Haugaard: Bass, sang, keyboard

Karset Skovgaard: Gitar, sang, keyboard

Jesper Rosenqvist: Trommer, sang

SangOpprinnelig artistAlbumÅr
Vi er demKim Larsen & BellamiForklædt som voksen1986
SoldaterkammeratKim Larsen & BellamiKielgasten1989
FremmedKim Larsen & KjukkenGammel hankat2006
Hjerter dameKim Larsen & BellamiForklædt som voksen1986
Mit et og altKim Larsen & KjukkenIKKE UTGITT, NY SANG
De smukke unge menneskerKim Larsen & BellamiYummi yummi1988
Sømand ombordKim Larsen & Kjukken7-9-132003
Pas på svinget i SolrødGasolin’Efter endnu en dag1976
Flyvere i nattenKim Larsen & BellamiKielgasten1989
De fjorten astronauterKim LarsenVærsgo1973
PianomandKim Larsen & BellamiKielgasten1989
Uma-na-naKim Larsen & Kjukken7-9-132003
Vend kajakkenKim Larsen & BellamiYummi Yummi1988
Venter på digKim Larsen & KjukkenIKKE UTGITT, NY SANG
Dagen førKim Larsen231045-06371979
Masser af succesGasolin’Gas 51975
JutlandiaKim Larsen & BellamiForklædt som voksen1986
Åh at være en høneKim Larsen5 Eiffel1982
RabalderstrædeGasolin’Gas 51975
Om lidtKim Larsen & BellamiForklædt som voksen1986

Kim Larsen & Kjukken – Sommerturné 2008, Kontraskjæret, Oslo

Kim Larsen & Kjukken – Efterårskoncerterna 2008, Horsens

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *