Dokumentarfilmen «Krautrock – The Rebirth of Germany» anbefales

Tysk eksperimentell rock og elektronisk musikk, kjent som krautrock, har sin egen dokumentar som du bør se. Den heter «Krautrock – The Rebirth of Germany».

Vi har alle hørt om elektronisk musikk og Kraftwerk, men hva er historien bak den såkalte krautrocken som ble utviklet i etterkrigs-Tyskland i perioden 1968-1977? Elektronisk musikk er en europeisk sjanger, med hovedsete i Tyskland og Frankrike og referanser til klassisk musikk. Krautrock som er et uttrykk engelsk musikkpresse ga den tyske eksperimentelle rocken på slutten av 1960- og begynnelsen av 70-tallet, var langt på vei progressiv rock som var mer rettet mot det som senere skulle bli kjent som elektronisk musikk, enn progrock i USA og England var.

Krautrock likner mye på punkrocken i England på slutten av 70-tallet, uten at det er allment akseptert at krautrock kan oppfattes som punk ti år før punkeksplosjonen i London i 1977 med Sex Pistols og The Clash i spissen. Akkurat dette kommer ikke frem i dokumentaren «Krautrock – The Rebirth of Germany» og er kun min kommentar, men gjennom musikken kommer det tydelig frem at krautrock ble skapt av unge musikere som ville ta et oppgjør med Den Store Skammen, Tyskland etter den andre verdenskrig og Adolf Hitler.

I dokumentaren får vi en god oversikt over hvorfor denne eksperimentelle musikken med røtter hos pioner Karlheinz Stockhausen i Køln ble laget, hvordan musikere som Klaus Schulze skrudde på sequencere, Jaki Liebezeit spilte monotone synkoper og duoen Cluster ble til trioen Harmonia med gitarist fra Neu!, Michael Rother. Vi får høre Kraftwerk-leder Ralf Hütter filosofere over teknologi og Tangerine Dream-sjef Edgar Froese snakke om refs fra Vatikanet. Vi blir kjent med Cluster, Tangerine Dream, CAN, Neu!, Faust, Kraftwerk, Amon Düül, Klaus Schulze, David Bowie og Harmonia.

Musikerne, artistene, bandene. de var ukjente, de skapte historie. De kjente ikke til hverandre den gang, men de gikk i samme retning. Dette er musikkhistorie på linje med The Beatles og hiphop.

Dokumentaren finnes på DVD, men du må lete. Den kan strømmes på YouTube.

martin.aasen.wright@gmail.com

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *