Nyttårskonserten fra Wien på Folketeateret

FØR FESTEN: Dette var feststemning hele veien, Melodiøst, fengende og humoristisk. FOTO: Martin Aasen Wright

For mange av oss, undertegnede inkludert, er nyttårskonserten fra Wien på NRK første nyttårsdag en fast tradisjon. Enda bedre er det å sitte fem meter fra orkesteret.

For andre år på rad var den verdensberømte nyttårskonserten i Oslo. Schönbrunn Festival Orchestra Vienna spilte for første gang i Norge i januar for ett år siden i Oslo Konserthus. Konserten ble utsolgt med en gang og det med stormende jubel og trampeklapp. Sist søndag var konserten i Folketeateret. Jeg satt midt på rad 3 og var veldig fornøyd. Repertoaret er hentet fra den verdensberømte TV-konserten som siden 1959 har blitt sendt første nyttårsdag. Hver konsert avsluttes i kjent stil med Radetzky-marsjen, der publikum taktfast deltar under dirigentens ledelse. Også i Folketeateret. Da hadde vi vært på fest i Wien i omtrent to og en halv time.

Dette var feststemning hele veien, mer enn konsentrert lytting etter nyanser og tunge, abstrakte partier. Melodiøst, fengende og humoristisk. For det meste fikk vi høre Strauss (brødrene Johann og Eduard, hver for seg), samt Carl Michael Ziehrer, Emmerich Kalmann og Victor Herbert.

Orkesteret var så samspilt at de lekte seg gjennom repertoaret, med David Scarr som dirigent. Jeg vil særlig fremheve de to solistene Mara Mastalir (sopran) og Wolfgang Swaiger (baryton). Både hver for seg og i duett sang de imponerende flott.

Schönbrunn Festival Orchestra Vienna er i løpet av januar på en turné i Nord-Europa som avsluttes 22. januar i Tallinn.

martin.aasen.wright@gmail.com

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *