Cluster – Høvikodden Live, Henie-Onstad Kunstsenter 2007

Dato: 7. september 2007

Sted: Amfiscenen ved Henie-Onstad Kunstsenter, Høvikodden

Pionerer fra 1970-tallet. Abstrakte, elektroniske lydbilder fremført «live».

Den tyske pionérgruppen Cluster er blant de viktigste i utviklingen av elektronisk musikk på 1970-tallet, sammen med Kraftwerk, Neu, Can, Brian Eno og Jean-Michel Jarre. Nå turnerer Cluster som en duo, med Dieter Moebius og Hans-Joachim Roedelius. En lys høstkveld i september spilte de på amfiscenen ved Henie-Onstad Kunstsenter.

Cirka 200-300 mennesker rigget seg til på de tunge sitteplassene, mens en dum firmafest stod i fare for å forstyrre den unike musikalske opplevelsen. Heldigvis forsvant de halvfulle 40-åringene innendørs, og konserten kunne starte. Min kjennskap til Cluster er svært begrenset, men jeg falt umiddelbart for deres uttrykk. Abstrakt, poetisk og nydelig. Dette var ikke en konsert man engasjerte seg så mye gjennom hyling og klapping, men heller ved å nikke konsentrert med. Lyttemusikk.

Cluster stod bak et stort instrumentbord med synthesizere, sequencere og miksepulter. De to eldre herrene skapte elegante overganger og assosiasjonsrike drømmebilder. At de valgte å fremføre en konsert ved kunstsenteret, kan muligens tolkes dit hen at de ønsket en kunstnerisk atmosfære rundt konserten. Publikum var stille under fremførelsen, men klappet svært begeistret mellom stykkene.

En sjelden konsertopplevelse, som Knut Eirik og jeg satte meget stor pris på.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *