Brian Wilson – An Evening With Brian Wilson 2007, Norwegian Wood, Oslo

Dato: 17. juni 2007

Sted: Norwegian Wood, Frognerparken

Brian Wilson var første stopp sommeren 2007 under min «siste sjanse for å oppleve denne legenden på konsert»-program (også kalt «Rock på gamlehjem»). De tre neste er The Who (med to originalmedlemmer igjen), Chuck Berry og Rolling Stones.

Brian Wilsons konsert bestod av de fleste Beach Boys-slagerne fra 1960-tallet, samt enkelte coverlåter og den vakre Love And Mercy fra hans selvtitulerte soloalbum. Jeg var ytterst skeptisk til konserten, siden det er over 40 år siden Pet Sounds kom, og han ikke akkurat har en stor solokarriere å vise til. Riktignok skal ikke hans betydning i musikkhistorien undervurderes, men hvordan er en konsert med ham da? Han har levd et liv med psykiske lidelser og harde narkotiske stoffer, og sitter av den grunn på en krakk bak en synthesizer han ikke spiller på, under hele konserten, men stemmen hans og engasjementet kan ingen ta fra ham. Altså en nydelig og uforglemmelig konsert!

Alle perlene kom: Then I Kissed Her, In My Room, I Get Around, Wouldn’t It Be Nice?, God Only Knows, California Girls og Good Vibrations. Publikum sang og klappet med. Noen danset også. Det var god stemning i parken, og sjefen selv likte seg på scenen. Mot slutten tok han på seg bassgitaren, men spilte ikke på den. Han ville bare holde den. Vi vet at han ikke er like sprek som i glansdagene, og tilgir ham for manglende framføring på både bassgitaren og synthesizeren. Men han synger bra, og hans 10-mannsband spilte og sang helt perfekt. Det var en ren nytelse å høre de vakre og komplekse vokalharmoniene, som er Beach Boys-musikkens varemerke, og dermed Wilsons store signatur. Vi kjenner til hans forhold til Paul McCartney spesielt og The Beatles generelt, og sangen God Only Knows er bare en av de sangene man bare ha hørt på en konsert. Nå har jeg gjort det.

Konserten kunne lett ha blitt en patetisk forestilling, men Wilson overbeviste meg nok en gang at klisjeen «de gamle er eldst» gjelder også for en av musikkhistoriens største stilskapere. 41 år etter utgivelsen av mesterverket Pet Sounds. Det er for godt til å være sant.

Bra levert, Brian Wilson. Jeg ser deg vel ikke igjen?

Spilleliste:

Catch A Wave (Surfer Girl, 1963)

Dance Dance Dance (Today!, 1965)

Then I Kissed Her (Summer Days, 1965)

Breakaway

Hawaii (Surfer Girl, 1963)

In My Room (Surfer Girl, 1963)

Surfer Girl (Surfer Girl, 1963)

Row Your Boat

Wendy (All Summer Long, 1963)

When I Grow Up (Today!, 1965)

Do You Wanna Dance? (Today!, 1965)

Drive-In (All Summer Long, 1963)

I Get Around (All Summer Long, 1963)

Sloop John B (Pet Sounds, 1966)

Wouldn’t It Be Nice? (Pet Sounds, 1966)

God Only Knows (Pet Sounds, 1966)

Add Some Music To Your Day (Sunflower, 1970)

Heroes And Villains (Smiley Smile, 1967)

Do It Again (20/20, 1968)

California Girls (Summer Days, 1965)

Marcella (Carl & The Passions: So Though, 1972)

Good Vibrations (Smiley Smile, 1967)

Ekstra:

Johnny B. Goode

Help Me Rhonda (Summer Days, 1965)

Barbara Ann (Party!, 1965)

Surfin’ USA (Surfin’ USA, 1962)

Love And Mercy (Brian Wilson, 1988)

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *