Dato: 8. august 2006
Sted: Sentrum scene, Oslo
Kraftwerk ga to konserter i Norge i august, den siste på Sentrum scene. Dette var en særdeles god konsert, stilsikkert og elegant fra en av musikkhistoriens mest betydningsfulle grupper.
Kraftwerk ga ut en rekke banebrytende album innen elektronisk musikk på 1970- og 80-tallet. Deres posisjon i musikkhistorien er kjent, men diskuteres fortsatt blant fans og kritikere. En egen artikkel om utviklingen av elektronisk musikk kan leses på denne bloggen.
De tyske pionerene har gitt en rekke konserter de siste årene etter at de for tre år siden kom med et nytt studioalbum, Tour de France Soundtracks, det første siden 1986. I 2006 gir de kun seks konserter, den første ble holdt i Grieghallen 7.august og den andre på Sentrum scene i Oslo dagen etter. Oslo-konserten som her blir omtalt, bar preg av høy gjenkjennelsesfaktor både musikalsk og visuelt, men det var en særdeles god konsert Kraftwerk fremførte denne kvelden. Publikum var engasjerte og fornøyde fra første øyeblikk.
Konserten var stilsikker scenografisk, visuelt og musikalsk fra start til slutt. Konserten åpnet tradisjonelt med en robotstemme som sa: «Meine Damen und Herren. Ladies and gentlemen. Heute Abend. Die Mensch Machine. Kraftwerk», umiddelbart oppfulgt av sangen The Man-Machine. De fire herrene i like dresser stod bak hvert sitt arbeidsbord med en synthesizer og en laptop.
Musikken var i stor grad tyngre og fyldigere versjoner av originalen. Ingen ny musikk ble fremført denne kvelden, men hva gjør det når konserten var så gjennomført som denne? Konsertene i år kan ses på som en naturlig fortsettelse av turnéen i 2004. Heldigvis ble en rekke låter fra den siste platen fremført, hvilket kan tyde på at Kraftwerk stoler vel så mye på sitt nye materiale som klassikerne fra 1970- og 80-tallet.
Denne anmelder likte at flere av stykkene ble gjort i tysk versjon, som f.eks. Computer Love, Radioactivity og The Robots. Jeg vil også gi Kraftwerk honnør for at de virket løsslupne med lydmanipuleringen under stykkene som ble fremført. Å høre musikken hjemme er tøft, men i konsertversjon leker herrene seg med låtene. Det er musikalsk presisjon som er en fryd for en kresen lytter. Mange blant publikum virket å være i en form for transe, med lukkede øyne og hodet nikkende i takt.
Filmene og animasjonene som ble brukt under konserten var nøyaktig og nydelig synkronisert til musikken. Det ble vist film fra verdens mest kjente sykkelritt under Tour de France part 2, gamle biler på den tyske motorveien under Autobahn og tog under Trans-Europe Express / Metal On Metal. Filmene og bildene som ble vist stod godt i forhold til den minimalistiske musikken, enkelt og tydelig, og gjennomført og presist.
Etter det klassiske ekstranummeret med fire roboter på scenen under signaturlåten The Robots, stilte de fire tyske herrer i selvlysende drakter og fremførte tre låter som en avslutning. Mot slutten av Music Non Stop gjorde alle fire medlemmene et soloparti hver før de en og en etter tur takket for seg. Første og eneste kommentar fra scenen kom fra Ralf Hütter da han skulle gå av scenen: «Auf wiedersehen!».
Alt med Kraftwerk på en konsertscene er så til de grader gjennomtenkt og rent, til og med avslutningskommentaren fra sjefen selv.
Kraftwerk hviler ikke på sine laurbær, men demonstrerte på Sentrum scene hvordan minimalistisk og særegen elektronisk musikk skal fremføres på en konsert – stilsikkert og elegant.
Kraftwerk:
Ralf Hütter
Florian Schneider
Fritz Hilpert
Henning Schmidt
Spilleliste:
- Meine Damen und Herren
- The Man-Machine
- Planet of Visions
- Tour de France part 1
- Vitamin
- Tour de France part 2
- Computer Love (tysk tekst)
- Autobahn
- The Model (tysk tekst)
- Neon Lights
- Showroom Dummies (tysk tekst)
- Radioactivity (tysk tekst)
- Trans-Europe Express / Metal On Metal (etterfulgt av en kort pause)
- Numbers
- Computer World
- Home Computer (etterfulgt av en kort pause)
- The Robots (tysk tekst) (etterfulgt av en kort pause)
- Elektro Kardiogram (ekstra)
- Aero Dynamik (ekstra)
- Music Non Stop (ekstra)